Składniki
- 100 g masło
- 100 g gorzka czekolada
- 1 szt. jajko
- 100 g cukier trzcinowy
- 40 g mąka pszenna
- 15 g kakao
Beza
- 35 g płynne białko jaj
- 15 ml woda
- 60g cukier drobny
- 1 szczypta sól
Brownie z włoską bezą
Przepis od @cosslodkiego na brownie z włoską bezą to idealny sposób na stworzenie nieodpartego deseru, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatną i lekką bezą to doskonały pomysł na podkreślenie wyjątkowych momentów.
Składniki
- 100 g masło
- 100 g gorzka czekolada
- 1 szt. jajko
- 100 g cukier trzcinowy
- 40 g mąka pszenna
- 15 g kakao
Beza
- 35 g płynne białko jaj
- 15 ml woda
- 60g cukier drobny
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, lekko studzimy.
- Jajko ucieramy z cukrem na puszystą pianę.
- Do masy jajecznej wlewamy masę czekoladową, ciągle mieszając.
- Przesiewamy mąkę oraz kakao, mieszamy do połączenia składników i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Brownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 27 minut. Gotowe studzimy na kratce.
- Wodę i 50g cukru zagotowujemy na syrop (temperatura 120 stopni).
- W międzyczasie białko ubijamy ze szczyptą soli, następnie z pozostałym cukrem.
- Na koniec, malutkim strumieniem, wlewamy gorący syrop i miksujemy na najwyższych obrotach, aż beza osiągnie temperaturę pokojową i odpowiednią konsystencję.
- Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
- Brownie dzielimy na kawałki, na każdy wyciskamy piankową bezę i opalamy palnikiem. Gotowe!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 235.9kcalWęglowodany: 39gBiałko: 3.7gTłuszcze: 8.3gBłonnik: 2.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!