Składniki
- 140 g mąka pszenna
- 80 g kakao
- 180 g płynne białko jaj
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sól
- 65 g olej rzepakowy
- 260 g cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Brownie na białkach
Domowej roboty brownie z tego przepisu skradnie serce nawet największego niejadka 🥰 Po prostu palce lizać ❤️
Składniki
- 140 g mąka pszenna
- 80 g kakao
- 180 g płynne białko jaj
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sól
- 65 g olej rzepakowy
- 260 g cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania
- Do dużej miski przesiewamy mąkę i kakao. Wsypujemy sól oraz proszek do pieczenia, mieszamy.
- W drugiej misce łączymy olej, białka jaj, ekstrakt waniliowy oraz cukier trzcinowy - najlepiej przy użyciu miksera na średnich/wysokich obrotach.
- Zawartość drugiej miski dodajemy do mąki z kakao. Ponownie miksujemy do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem (ten krok możesz pominąć jeśli używasz formy silikonowej). Wlewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Gotowe ciasto podzieliłam na 8 kawałków.
- Jeśli wolisz możesz część cukru (np. połowę) zastąpić słodzikiem.
- Jednak nie polecałabym tego robić w całości ze względu na dużą zmianę walorów smakowych.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 249.1kcalWęglowodany: 39.2gBiałko: 5.8gTłuszcze: 11gBłonnik: 4.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!