Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 200 g czekolada deserowa
- 200 g masło
- 140 g mąka pszenna
- 1 szczypta sól
Brownie na bazie białek
Przepis od @krakowska_torciara to propozycja dla wszystkich miłośników intensywnych czekoladowych smaków. Wykorzystanie płynnych białek jaj sprawia, że brownie jest niezwykle wilgotne i pełne smaku.
Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 200 g czekolada deserowa
- 200 g masło
- 140 g mąka pszenna
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- W misie miksera ubij białka, stopniowo wsypując cukier, aż do osiągnięcia konsystencji sztywnej bezy.
- Rozpuść czekoladę wraz z masłem, mieszając do uzyskania jednolitej, lśniącej masy.
- Do ubitych białek wlej masę czekoladową, dodaj mąkę oraz sól. Delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Przełóż ciasto do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 165/170°C (góra-dół) przez około 27 minut. Nie przejmuj się, jeśli środek będzie jeszcze mokry.
- Pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Cierpliwość zostanie nagrodzona wyjątkową konsystencją i smakiem.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 191kcalWęglowodany: 32.2gBiałko: 4gTłuszcze: 6.4gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!