Przepis od: @mambuzo
9

Składniki

Ciasto:

II warstwa:

III warstwa:

Borówkowe ciasto z makiem

To genialne ciacho stanie się hitem w każdym domu 🥰 Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim na całe życie 😍
Przygotowanie: 45 min.
Pieczenie: 30 min.
Czas całkowity: 1 godzina 15 min.
9

Składniki

Ciasto:

II warstwa:

III warstwa:

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • Pół szklanki białek ubić na sztywno.
  • Dodać 100 g cukru i zmiksować.
  • Następnie dodać 50 ml oleju i zmiksować.
  • 100 g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać do masy, po czym wymieszać łyżką.
  • Następnie dodać 50 g maku i wymieszać.
  • Masę przelać do foremki (20x20) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 30 minut.
  • Po upieczeniu ciasto ostudzić.

II warstwa:

  • Szklankę borówek wraz z łyżką wody podgrzać na małym ogniu, aż zrobi się mus i ostudzić.
  • Galaretkę borówkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić.
  • Zimną galaretkę wymieszać łyżką z borówkami.
  • Gdy masa zacznie tężeć, wylać na ciasto.
  • Następnie wstawić do lodówki na godzinę.

II warstwa:

  • 200 g śmietanki 30% ubić na sztywno wraz z dwoma łyżkami cukru pudru.
  • Łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, po czym wlać do ubitej śmietany i zmiksować.
  • Śmietanę wyłożyć na stężałą masę borówkową i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 241kcalWęglowodany: 20.3gBiałko: 4.8gTłuszcze: 16.6gBłonnik: 2.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.