Składniki
Ciasto:
- 125 ml płynne białko jaj
- 100 g cukier
- 50 ml olej
- 100 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 50 g mak
III warstwa:
- 200 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 łyżka żelatyna
- 2 łyżki woda gorąca
Borówkowe ciasto z makiem
To genialne ciacho stanie się hitem w każdym domu 🥰 Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w nim na całe życie 😍
Składniki
Ciasto:
- 125 ml płynne białko jaj
- 100 g cukier
- 50 ml olej
- 100 g mąka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 50 g mak
III warstwa:
- 200 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 łyżka żelatyna
- 2 łyżki woda gorąca
Sposób przygotowania
Ciasto:
- Pół szklanki białek ubić na sztywno.
- Dodać 100 g cukru i zmiksować.
- Następnie dodać 50 ml oleju i zmiksować.
- 100 g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia przesiać do masy, po czym wymieszać łyżką.
- Następnie dodać 50 g maku i wymieszać.
- Masę przelać do foremki (20x20) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 30 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudzić.
II warstwa:
- Szklankę borówek wraz z łyżką wody podgrzać na małym ogniu, aż zrobi się mus i ostudzić.
- Galaretkę borówkową rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić.
- Zimną galaretkę wymieszać łyżką z borówkami.
- Gdy masa zacznie tężeć, wylać na ciasto.
- Następnie wstawić do lodówki na godzinę.
II warstwa:
- 200 g śmietanki 30% ubić na sztywno wraz z dwoma łyżkami cukru pudru.
- Łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody, po czym wlać do ubitej śmietany i zmiksować.
- Śmietanę wyłożyć na stężałą masę borówkową i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 241kcalWęglowodany: 20.3gBiałko: 4.8gTłuszcze: 16.6gBłonnik: 2.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!