Składniki
Kruchy spód:
- 450 g mąka
- 250 g masło
- 100 ml olej
- 60 g cukier puder
- 6 łyżek woda zimna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Budyniowa pianka:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier
- 2 szt. budyń śmietankowy
- 125 ml olej
Dodatki:
- 1 szkl. borówki
Borówkowa pianka na kruchym spodzie
Przepyszne ciasto domowe idealne na każdą okazję naprawdę istnieje ❤️ Ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie w każdym domu!
Składniki
Kruchy spód:
- 450 g mąka
- 250 g masło
- 100 ml olej
- 60 g cukier puder
- 6 łyżek woda zimna
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Budyniowa pianka:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier
- 2 szt. budyń śmietankowy
- 125 ml olej
Dodatki:
- 1 szkl. borówki
Sposób przygotowania
Kruchy spód:
- Mąkę przesiać.
- Następnie dodać zimne oraz posiekane masło, cukier puder, proszek do pieczenia oraz olej.
- Dobrze zagniecione ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 60/40.
- Następnie wsadzamy do lodówki na godzinę.
- Foremkę wykładamy papierem po pieczenia i równomiernie ścieramy na grubym oczku większą część ciasta.
- Delikatnie przygniatamy.
- Ciasto wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza na 20 minut.
Budyniowa pianka:
- Białka ubijamy na sztywno.
- Po chwili zaczynamy powoli dodawać cukier.
- Do ubitych białek dodajemy budyń i olej.
- Mieszamy do połączenia składników.
- Na ostudzony kruchy spód wykładamy pianę, na którą kładziemy borówki.
- Na całość ścieramy resztę ciasta.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez kolejne 20 minut.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 356.3kcalWęglowodany: 42.2gBiałko: 5.2gTłuszcze: 21.5gBłonnik: 1.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!