Składniki
- 1/2 butelki płynne białko jaj
- 150 g mąka tortowa
- 110 g cukier
- 100 g masło roztopione
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- owoce do dekoracji
Biszkopt z samych białek z kolorowymi owocami
Genialny biszkopt na bazie białek w połączeniu z przepyszną masą i świeżymi owocami to prawdziwy strzał w 10!
Składniki
- 1/2 butelki płynne białko jaj
- 150 g mąka tortowa
- 110 g cukier
- 100 g masło roztopione
- 1 łyżka ekstrakt waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy jak na bezę. Gdy są ubite, dodajemy łyżka po łyżce cukier.
- Następnie zmniejszamy obroty robota i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia w 2 porcjach oraz ekstrakt. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Gotową mieszankę przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Pieczemy do suchego patyczka w 170 stopniach Celsjuszach ok. 50 minut.
- Biszkopt nasączyłam i przełożyłam kremem (mascarpone, śmietana 30% oraz cukier trzcinowy - ubijamy do otrzymania gęstego kremu) ze świeżymi owocami. Pycha!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 117.3kcalWęglowodany: 24.5gBiałko: 2.7gTłuszcze: 0.7gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!