Składniki
Torcik:
- 360 g płynne białko jaj
- 150 g mąka pszenna
- 250 g drobny cukier
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 szczypta sól
- cukier waniliowy bądź ekstrakt waniliowy
Pianka truskawkowa:
- 2 szt. galaretka truskawkowa
- 200 ml woda gorąca
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanka 36%
Białkowy torcik z truskawkową pianką i bitą śmietaną
@martre_gotuje zachęca do przygotowania niezwykłego deseru na niedzielę. Torcik białkowy z truskawkową pianką i bitą śmietaną to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie połączenie delikatności i wyrazistych smaków. Dzięki wykorzystaniu białek jaj, ciasto jest lekkie i puszyste, a dodatek truskawkowej pianki i bitej śmietany sprawia, że staje się nieodpartą pokusą.
Składniki
Torcik:
- 360 g płynne białko jaj
- 150 g mąka pszenna
- 250 g drobny cukier
- 1 łyżka sok z cytryny
- 2 szczypta sól
- cukier waniliowy bądź ekstrakt waniliowy
Pianka truskawkowa:
- 2 szt. galaretka truskawkowa
- 200 ml woda gorąca
Bita śmietana:
- 500 ml śmietanka 36%
Sposób przygotowania
- Rozpocznij od przygotowania torcika. Wymieszaj mąkę z 80 g cukru. W osobnej misce ubij białka z solą na sztywną pianę, dodając stopniowo sok z cytryny.
- Gdy piana zacznie być sztywna, dodaj stopniowo resztę cukru (170 g), ubijając do uzyskania błyszczącej masy.
- Do ubitej piany, partiami dodawaj mąkę z cukrem, delikatnie mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę przełóż do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Po upieczeniu ostudź i podziel na blaty.
- Piankę truskawkową przygotuj, rozpuszczając galaretkę w gorącej wodzie, a po ostudzeniu ubij na sztywną pianę. Wstaw do lodówki.
- Ubij schłodzoną śmietankę na sztywno.
- Składanie torcika zaczynij od dolnego blatu biszkoptu, na który wykładaj piankę truskawkową, przykryj kolejnym blatem i zabezpiecz boki tortu. Na wierzch i boki nałóż ubitą śmietanę, dekorując wg uznania.
- Na koniec udekoruj torcik owocami i wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 286.7kcalWęglowodany: 32.2gProtein: 5.7gTłuszcze: 15.5gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!