Składniki
- 5 ml oliwa z oliwek
- 150 ml płynne białko jaj
- 20 g mąka kukurydziana
- 1/4 łyżeczki przyprawy bazylia, oregano, cząber, sól, natka pietruszki
- 60 g cukinia
- 40 g oliwki
- 40 g mozzarella
- 1 garść rukola
- 10 g pestki dyni
Białkowy omlet z dodatkami
Aby dzień rozpoczął się od najlepszego startu, konieczne jest pyszne śniadanie. 🥰🥰🥰 Dzięki mega kreatywnej @sibo_od_kuchni, mamy okazję wypróbować przepis na białkowy omlet z dodatkami, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika zdrowych i smacznych rozpoczęć dnia. 😍🥰😘
Składniki
- 5 ml oliwa z oliwek
- 150 ml płynne białko jaj
- 20 g mąka kukurydziana
- 1/4 łyżeczki przyprawy bazylia, oregano, cząber, sól, natka pietruszki
- 60 g cukinia
- 40 g oliwki
- 40 g mozzarella
- 1 garść rukola
- 10 g pestki dyni
Sposób przygotowania
- Białka jaj ubij z solą.
- Następnie dodaj resztę przypraw i mąkę.
- Mieszaj jeszcze przez pół minutki.
- Cukinię umyj i pokrój w miarę drobno. Oliwki przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wylej wcześniej przygotowaną masę, ułóż na górze cukinię i oliwki, posyp serem, przykryj przykrywką i smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż masa się zetnie.
- Następnie przełóż omlet na talerz, posyp rukolą, pestkami dyni i złóż w pół.
- Na górę możesz jeszcze dodać ser.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 435.4kcalWęglowodany: 25.7gBiałko: 30.8gTłuszcze: 24.7gBłonnik: 4.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!