Przepis od: @mniamam
9

Składniki

Białkowy chlebek

Czy na bazie białka można upiec domowy chlebek? Oczywiście, że tak, a najlepszym dowodem na to jest dzisiejszy wypiek domowy ❤️
Przygotowanie: 20 min.
Pieczenie:: 1 godzina
Czas całkowity: 1 godzina 20 min.
9

Składniki

Sposób przygotowania

  • Ubijamy białka ze solą na sztywną pianę.
  • Masło rozpuszczamy i studzimy, aby nie było zbyt gorące.
  • Dolewam masło małymi porcjami do białka, cały czas miksując.
  • Mąkę przesiewam z proszkiem i łączę delikatnie łyżką, mieszając na tyle krótko, aby białka nie zmieniły swojej objętości.
  • Na koniec dodaje sezam i przelewam do prostokątnej keksówki, po czym piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez godzinę.
  • Po tym czasie chleb od razu wykładam na kratkę i odrywam od papieru.
  • Wychodzi mega mięciutki i baaardzo zdrowy 🤩
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 80.3kcalWęglowodany: 9.7gBiałko: 7.5gTłuszcze: 0.8gBłonnik: 1.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.