Składniki
- 500 ml płynne białko jaj
- 80 g masło
- 100 g mąka orkiszowa
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka sezam czarny
Białkowy chlebek
Czy na bazie białka można upiec domowy chlebek? Oczywiście, że tak, a najlepszym dowodem na to jest dzisiejszy wypiek domowy ❤️
Składniki
- 500 ml płynne białko jaj
- 80 g masło
- 100 g mąka orkiszowa
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka sezam czarny
Sposób przygotowania
- Ubijamy białka ze solą na sztywną pianę.
- Masło rozpuszczamy i studzimy, aby nie było zbyt gorące.
- Dolewam masło małymi porcjami do białka, cały czas miksując.
- Mąkę przesiewam z proszkiem i łączę delikatnie łyżką, mieszając na tyle krótko, aby białka nie zmieniły swojej objętości.
- Na koniec dodaje sezam i przelewam do prostokątnej keksówki, po czym piekę w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez godzinę.
- Po tym czasie chleb od razu wykładam na kratkę i odrywam od papieru.
- Wychodzi mega mięciutki i baaardzo zdrowy 🤩
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 80.3kcalWęglowodany: 9.7gBiałko: 7.5gTłuszcze: 0.8gBłonnik: 1.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!