Składniki
Biszkopt:
- 210 ml płynne białko jaj
- 50 g mąka orkiszowa jasna, sprawdzi się każda oprócz razowej i kokosowej
- 30 g erytrytol można dać trochę więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodki biszkopt
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 kropelki aromat u mnie śmietankowy
Białkowy biszkopt z kremem śmietankowym i bananem
Puszysty biszkopt na bazie białek w połączeniu z fenomenalnym kremem i pysznym bananem to idealne trio, które stanie się hitem w każdym domu 🥰
Składniki
Biszkopt:
- 210 ml płynne białko jaj
- 50 g mąka orkiszowa jasna, sprawdzi się każda oprócz razowej i kokosowej
- 30 g erytrytol można dać trochę więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodki biszkopt
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 kropelki aromat u mnie śmietankowy
Sposób przygotowania
Biszkopt:
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
- Wykładamy naczynko papierem do pieczenia, po czym przekładamy mieszankę do środka.
- Tak przygotowany miks na biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 40 minut.
- Do upieczenia biszkoptu wykorzystujemy program "góra-dół".
- Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół lub wzdłuż.
Krem:
- Składniki na krem dokładnie razem mieszamy.
- Następnie odstawiamy na ok. 5 minut, aby erytrol się rozpuścił i znów mieszamy.
- Na krem położyłam jeszcze 80 g banana pokrojonego w plasterki.
- Na ustudzony i przekrojony biszkopt nakładamy krem, kładziemy banana i następnie drugą warstwę biszkoptu.
- Górę posypałam zmielonym na puder erytrolem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 186.1kcalWęglowodany: 17.7gBiałko: 22.2gTłuszcze: 2.8gBłonnik: 0.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!