Białkowy biszkopt z kremem śmietankowym i bananem

Składniki na biszkopt:

  • 210ml płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 50g mąki orkiszowej jasnej (sprawdzi się każda oprócz razowej i kokosowej)
  • 30g erytrolu ( można dać trochę więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodki biszkopt)
  • 4g proszku do pieczenia (łyżeczka)
  • 3 kropelki aromatu (u mnie śmietankowy)

1️⃣ Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do niego pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
2️⃣ Wykładamy naczynko papierem do pieczenia (ja polecam biały z Jan Niezbędny, kupiłam w żabce, chyba najlepszy jaki miałam)
3️⃣ Pieczemy w 160°C (góra dół) przez 35-40 minut.
4️⃣ Biszkopt kroimy na pół lub wzdłuż.

Kaloryczność samego biszkoptu to 268kcal.

Makro:
Białko 26.13   Tłuszcze 1.24    Węgle 64.80

Składniki na krem:

  • 150g skyru naturalnego
  • 10g erytrolu
  • 2 kropelki aromatu śmietankowego (może być każdy inny)
  • odrobina wody (z 10ml)

1️⃣ Dokładnie razem mieszamy, odstawiamy na ok. 5 minut, aby erytrol się rozpuścił i znów mieszamy.

Kaloryczność samego kremu to 96 kcal.

Makro:

Białko 18   Tłuszcze 0   Węgle 6.15

Na krem położyłam jeszcze 80g banana pokrojonego w plasterki.

Kaloryczność całego biszkoptu z kremem i bananem to 438 kcal.

Makro:

Białko 44.93  Tłuszcze 1.44   Węgle 89.75

Na ustudzony i przekrojony biszkopt nakładamy krem, kładziemy banana i następnie drugą warstwę biszkoptu.

Górę posypałam zmielonym na puder erytrolem.

PRZEPIS: fitmygda

https://www.instagram.com/p/CEQtc-2pVWH/?igshid=gm3e9blyqk6b