Składniki
- 1 szkl. mąka pszenna
- 1/2 szkl. mak
- 1/2 szkl. wiórki kokosowe
- 120 g masło
- 1/2 szkl. cukier (można zamienić np. na ksylitol)
- 250 ml płynne białko jaj
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- cukier puder opcjonalnie do dekoracji
Białkowiec z makiem
To pyszne ciacho domowej roboty jeszcze dziś może pojawić się w Waszych domach 🥰 Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Składniki
- 1 szkl. mąka pszenna
- 1/2 szkl. mak
- 1/2 szkl. wiórki kokosowe
- 120 g masło
- 1/2 szkl. cukier (można zamienić np. na ksylitol)
- 250 ml płynne białko jaj
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- cukier puder opcjonalnie do dekoracji
Sposób przygotowania
- Masło rozpuszczam i czekam, aż ostygnie.
- Białka z solą ubijam na sztywną pianę.
- W misce łączę ze sobą: mąkę, mak, wiórki, proszek do pieczenia oraz cukier.
- Dodaję roztopione masło.
- Następnie mieszam i dodaję ubite białka, po czym łącze powoli i delikatnie.
- Ciasto wykładam do keksówki i piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe ciasto można polukrować.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 241.2kcalWęglowodany: 30.8gBiałko: 7.4gTłuszcze: 10.6gBłonnik: 4.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!