Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki erytrytol
- 60 g mąka krupczatka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 100 g borówki
- olej kokosowy do smażenia
Białkowe placuszki na słodko
Te placuszki na bazie białka moglibyśmy jeść codziennie 🥰 Od samego patrzenia robimy się głodni ❤️ Was też urzekły?
Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 2 łyżki erytrytol
- 60 g mąka krupczatka
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 100 g borówki
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy ze szczyptą soli.
- Gdy się dobrze ubiją, dodajemy 2 łyżki erytrytolu i miksujemy, aż otrzymamy sztywną pianę.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do białek partiami, delikatnie mieszając.
- Na koniec dodajemy borówki i ponownie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego, nakładamy łyżką masę i smażymy placuszki z obu stron do zarumienienia.
- Smażymy je dość wolno, na małym ogniu, aby w środku nie były surowe.
- Placuszki podajemy z jogurtem, miodem i świeżymi owocami 😀
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 33.9kcalWęglowodany: 5.4gBiałko: 1.8gTłuszcze: 0.7gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!