Składniki
Naleśniki:
- 80 g płynne białko jaj
- 75 g jogurt naturalny
- 20 g budyń śmietankowy (zamiennie waniliowy)
- 35 g mąka orkiszowa jasna (zamiennie pszenna)
- 2 łyżeczki erytrytol (zamiennie ksylitol)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 kropla aromat waniliowy
Dodatki:
- 1 łyżeczka oliwa
- 40 g banan
- 75 g jogurt naturalny
- 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe
- kilka listków mięta świeża
Białkowe mini naleśniki
Przepyszne naleśniki w fitowym wydaniu to gotowa receptura na pyszny obiad na słodko 🥰 Zrobią furorę w każdym domu!
Składniki
Naleśniki:
- 80 g płynne białko jaj
- 75 g jogurt naturalny
- 20 g budyń śmietankowy (zamiennie waniliowy)
- 35 g mąka orkiszowa jasna (zamiennie pszenna)
- 2 łyżeczki erytrytol (zamiennie ksylitol)
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 kropla aromat waniliowy
Dodatki:
- 1 łyżeczka oliwa
- 40 g banan
- 75 g jogurt naturalny
- 1/2 łyżeczki wiórki kokosowe
- kilka listków mięta świeża
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w misce, po czym wymieszaj dokładnie na gładką masę.
- Z powstałej mieszanki uformuj małe naleśniki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.
- Na jednego naleśnika przeznacz 3 łyżki ciasta naleśnikowego.
- Naleśniki smaż pod przykryciem z obu stron - do pojawienia się tzw. pęcherzyków.
- Po przewróceniu na drugą stronę, smaż placuszki już bez przykrycia.
- Usmażone naleśniki przełóż na talerz.
- Podawaj z jogurtem naturalnym, borówkami, bananem oraz świeżą miętą.
- Całość posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 95.5kcalWęglowodany: 12.9gBiałko: 3gTłuszcze: 4.3gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!