Składniki
Ciasteczka:
- 90 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 3/4 szklanki cukier drobny
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 90 g masło
- 1,5 szklanki mąka pszenna
- 1/2 szklanki migdały w płatkach
- 1/4 szklanki słonecznik
Dodatki:
- 6 kostek czekolada
- 2 łyżki śmietanka 30%
Białkowe ciasteczka z migdałami
Z tym przepisem w mgnieniu oka przygotujecie przepyszne ciasteczka białkowe z dodatkiem migdałów ❤️ Ślinka cieknie od samego patrzenia 😘
Składniki
Ciasteczka:
- 90 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 3/4 szklanki cukier drobny
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 90 g masło
- 1,5 szklanki mąka pszenna
- 1/2 szklanki migdały w płatkach
- 1/4 szklanki słonecznik
Dodatki:
- 6 kostek czekolada
- 2 łyżki śmietanka 30%
Sposób przygotowania
- Masło rozpuścić i przestudzić.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.
- Następnie dodać partiami cukier i cukier waniliowy.
- Zmniejszyć obroty miksera do minimum - dodać mąkę oraz masło.
- Następnie dodać migdały oraz słonecznik - całość wymieszać szpatułką.
- Ciastka nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (ciastka rosną! )
- Wierzch można posypać migdałami i słonecznikiem - piec ok. 25-30 minut do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu można udekorować czekoladą - 6 kostek czekolady rozpuścić z 2 łyżkami śmietanki 30%.
- Smacznego 🤎
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 244.3kcalWęglowodany: 28.7gBiałko: 5.5gTłuszcze: 12.7gBłonnik: 2.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!