Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier
- 1,5 szkl. mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3/4 szkl. olej
- 4 łyżki woda
- 2 łyżki kakao
- 1 szt. kisiel truskawkowy
- 1/2 szkl. mak
- 1 szczypta sól
Białkowa Babka Wielkanocna w 4 kolorach
Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw, które goszczą na naszych stołach. Jednym z nieodłącznych elementów świątecznego menu jest babka wielkanocna. Dziś przedstawiamy przepis od @mojegotowa_nie na białkową babkę w 4 kolorach, która nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem. Dzięki dodatkowi płynnych białek jaj od @farmabialka.pl, ciasto jest lekkie i puszyste, a dzięki kreatywnemu dodatkowi kolorów – również niezwykle efektowne na świątecznym stole.
Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 1 szkl. cukier
- 1,5 szkl. mąka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3/4 szkl. olej
- 4 łyżki woda
- 2 łyżki kakao
- 1 szt. kisiel truskawkowy
- 1/2 szkl. mak
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
- Mąkę z proszkiem przesiewamy przez sito, po czym dodajemy do białek i mieszamy.
- Dodajemy olej i wodę. Mieszamy.
- Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy trochę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, a do czwartej mak.
- Foremkę na babkę dobrze smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą.
- Wylewamy ciasto w dowolnej kolejności
- Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok 45 minut. Do suchego patyczka.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 4036.8kcalWęglowodany: 388.5gBiałko: 73.5gTłuszcze: 255.6gBłonnik: 36.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!