Składniki
Beza śmietankowa z owocami:
- 220 g płynne białko jaj
- ok. 220 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 800 ml śmietanka 36%
- biała czekolada
- ulubione owoce
- sos owocowy
- mięta do dekoracji
Beza a'la Snickers:
- 220 g płynne białko jaj
- ok. 220 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 800 ml śmietanka 36%
- biała czekolada
- mleczka czekolada
- orzechy
- sos toffi
Bezy w dwóch odsłonach
Kreatywni @popieprz.oni postanowili wykorzystać nasze płynne białka do stworzenia przepysznych bez w dwóch niebanalnych odsłonach. Oto przepisy na bezy śmietankowe z owocami oraz bezy a'la Snickers, które zachwycą każdego słodkiego łasucha!
Składniki
Beza śmietankowa z owocami:
- 220 g płynne białko jaj
- ok. 220 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 800 ml śmietanka 36%
- biała czekolada
- ulubione owoce
- sos owocowy
- mięta do dekoracji
Beza a'la Snickers:
- 220 g płynne białko jaj
- ok. 220 g cukier
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 800 ml śmietanka 36%
- biała czekolada
- mleczka czekolada
- orzechy
- sos toffi
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier
- Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy nasze gniazdka bezowe
- Gniazdka pieczemy w temp. 100 stopni Celsjusza (termoobieg) przez około 90 minut
- Ubijamy śmietankę. Następnie dodajemy białą czekoladę dla bezy śmietankowej lub rozpuszczoną białą i mleczną czekoladę oraz orzechy dla bezy a'la Snickers
- Ostudzone bezy nadziewamy kremem, podajemy z owocami i sosem, dekorujemy miętą dla wersji śmietankowej lub polewamy sosem toffi i dekorujemy orzechami oraz miętą dla wersji a'la Snickers. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1159.8kcalWęglowodany: 65.1gBiałko: 15.8gTłuszcze: 96.9gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!