Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Bezy Pavlova w wydaniu mini
Królewski deser jeszcze dziś może pojawić się na Waszych stołach 😍 A wszystko to zasługa tego genialnego przepisu!
Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawać cukier - aż powstanie sztywna, błyszcząca piana.
- Następnie dodać mąkę i sok z cytryny, po czym zmiksować do połączenia składników.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę wykładam za pomocą rękawa cukierniczego i tworzę mniej więcej takiej samej wielkości okręgi.
- Tak przygotowane bezy wkładam do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 5 minut, później temperaturę obniżam do 140 stopni i piekę około 90 minut.
- Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy w środku do całkowitego wystudzenia.
- Dodatkowo użyłam gotowego kremu waniliowego i ulubione owoce.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 71kcalWęglowodany: 16.8gBiałko: 1.8gTłuszcze: 0.1gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!