Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 330 g cukier
- 1 szczypta sól
- barwnik spożywczy wg uznania
- posypka wg uznania
Bezowe jednorożce na patyku
Jeśli szukacie pomysłów na słodkości w ciekawym wydaniu, które sprawdzą się świetnie podczas imprezy dla maluchów, trafiliście w odpowiednie miejsce! Bezowe jednorożce nie tylko genialnie smakują, ale i fenomenalnie się prezentują ❤️
Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 330 g cukier
- 1 szczypta sól
- barwnik spożywczy wg uznania
- posypka wg uznania
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 110 stopni Celsjusza.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier oraz szczyptę soli.
- Gdy cukier się rozpuści i piana nabierze gęstej konsystencji (powinno dać się ją kroić), dzielimy na tyle części ile barwników.
- Następnie dodajemy barwniki i chwilę miksujemy, po czym przekładamy do rękawów cukierniczych.
- Formujemy lizaki i bezy jak na filmiku (wyciskamy na słomkę, pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).
- Blaszki wkładamy do rozgrzanego piekarnika, po czym pieczemy przez 80 minut w temperaturze 110 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu.
- Po tym czasie zostawiamy je w piekarniku do wystudzenia.
- Na koniec ozdabiamy - oko/róg.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 168.4kcalWęglowodany: 40.8gBiałko: 3.8gTłuszcze: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!