Przepis od: @swawolawkuchni
3

Składniki

Bezowe gniazdka:

Krem:

Bezowe gniazdka z pysznym kremem

Chrupiące bezowe gniazdka z pysznym kremem i czekoladowymi jajeczkami, to idealna propozycja na świąteczny deser. Autorką tych piękności jest niesamowita @swawolawkuchni.
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 1 hour 20 minutes
3

Składniki

Bezowe gniazdka:

Krem:

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i mieszamy do uzyskania gęstej i błyszczącej piany
  • Następnie dodajemy skrobię i sok z cytryny, delikatnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza
  • Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia 8 jednakowej wielkości gniazdek
  • Wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 100 stopni wraz z termoobiegiem
  • Bezy suszymy przez 80 minut
  • Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy gniazdka na całą noc, aby dobrze wyschły
  • Śmietankę łączymy z mascarpone i ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i sok z cytryny
  • Bezy napełniamy odrobiną kremu, dokładamy owoce i ponownie przykrywamy kremem, dekorujemy jajeczkami i wiórkami czekolady.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 729.1kcalWęglowodany: 61.3gBiałko: 10.6gTłuszcze: 51.7gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.