Składniki
Bezowe gniazdka:
- 150 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 220 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
Krem:
- 300 ml śmietanka 30%
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- 4 łyżki sok z cytryny (można pominąć)
- maliny
- borówki
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
- czekolada wiórki
Bezowe gniazdka z pysznym kremem
Chrupiące bezowe gniazdka z pysznym kremem i czekoladowymi jajeczkami, to idealna propozycja na świąteczny deser. Autorką tych piękności jest niesamowita @swawolawkuchni.
Składniki
Bezowe gniazdka:
- 150 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 220 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
Krem:
- 300 ml śmietanka 30%
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- 4 łyżki sok z cytryny (można pominąć)
- maliny
- borówki
- czekoladowe jajeczka do dekoracji
- czekolada wiórki
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier i mieszamy do uzyskania gęstej i błyszczącej piany
- Następnie dodajemy skrobię i sok z cytryny, delikatnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza
- Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia 8 jednakowej wielkości gniazdek
- Wstawiamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 100 stopni wraz z termoobiegiem
- Bezy suszymy przez 80 minut
- Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy gniazdka na całą noc, aby dobrze wyschły
- Śmietankę łączymy z mascarpone i ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i sok z cytryny
- Bezy napełniamy odrobiną kremu, dokładamy owoce i ponownie przykrywamy kremem, dekorujemy jajeczkami i wiórkami czekolady.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 729.1kcalWęglowodany: 61.3gBiałko: 10.6gTłuszcze: 51.7gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!