Składniki
Bezy:
- 175 g płynne białko jaj
- 2,5 szklanki cukier
Krem:
- 200 ml śmietana 36%
- 500 g ser mascarpone
- 5 łyżeczek kawa
- 2 kieliszki rum (zamiennie whisky)
- 3 łyżeczki cukier
Beziki z kremem kawowym
Na niedzielny deser przepyszne beziki z delikatnym kremem sprawdzą się idealnie ❤️ Fenomenalnie się prezentują i smakują 🥰
Składniki
Bezy:
- 175 g płynne białko jaj
- 2,5 szklanki cukier
Krem:
- 200 ml śmietana 36%
- 500 g ser mascarpone
- 5 łyżeczek kawa
- 2 kieliszki rum (zamiennie whisky)
- 3 łyżeczki cukier
Sposób przygotowania
Bezy:
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- W międzyczasie powoli wsypujemy cukier.
- Na papierze do pieczenia rysujemy niewielkie okręgi o średnicy około 5 cm.
- Umieszczamy na nich warstwę bezy i formujemy brzegi przy użyciu rękawa cukierniczego.
- Bezy pieczemy w 100 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
- Następnie wyłączamy piekarnik, nie otwierając go i pozostawiamy bezy na godzinę, aż wystygną.
Krem:
- Śmietanę ubijamy z mascarpone.
- Dodajemy kawę wymieszaną z cukrem i miksujemy przez chwilę, do wymieszania się składników.
- Krem wykładamy na bezy przy użyciu rękawa cukierniczego.
- Dekorujemy truskawkami, listkami mięty i musem owocowym.
- Smacznego 😊
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 491.3kcalWęglowodany: 40gBiałko: 5.1gTłuszcze: 25.4gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!