1

Składniki

Bezglutenowy mus czekoladowy

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, ten przepis stanie się hitem w Waszych domach 🥰❤️ Po prostu palce lizać!
Przygotowanie: 12 minutes
Pieczenie: 8 minutes
Czas całkowity: 20 minutes
1

Składniki

Sposób przygotowania

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dól".
  • Białka wlewamy do miski, dodajemy erytrol i szczyptę soli.
  • Ubijamy na sztywno.
  • Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny.
  • Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Od razu dodajemy do piany z białek i miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia składników.
  • Przekładamy pianę do kokilki wysmarowanej tłuszczem (moja ma średnicę 10 cm) i pieczemy przez 8 minut.
  • Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim deser na kolejnych 5 minut.
  • Mus czekoladowy po wyciągnięciu z piekarnika po chwili opadnie, to normalne 😊
  • Deser jest w środku puszysty i ma konsystencję musu.
  • Spokojnie możecie się nim zajadać, bo przez brak dodatku mąki nie ma obawy przed jedzeniem takiego "musu"😊
  • Jeżeli wolicie bardziej zwartą konsystencję, pieczcie deser dłużej 😊
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 194.7kcalWęglowodany: 20gBiałko: 7.7gTłuszcze: 11.3gBłonnik: 1.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.