Składniki
- 60 g płynne białko jaj
- 30 g czekolada gorzka (można użyć mlecznej, jeśli wolicie)
- 10 g erytrytol (zamiennie cukier - wtedy kaloryczność wzrośnie)
- 5 ml sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Bezglutenowy mus czekoladowy
Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, ten przepis stanie się hitem w Waszych domach 🥰❤️ Po prostu palce lizać!
Składniki
- 60 g płynne białko jaj
- 30 g czekolada gorzka (można użyć mlecznej, jeśli wolicie)
- 10 g erytrytol (zamiennie cukier - wtedy kaloryczność wzrośnie)
- 5 ml sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dól".
- Białka wlewamy do miski, dodajemy erytrol i szczyptę soli.
- Ubijamy na sztywno.
- Pod koniec ubijania wlewamy sok z cytryny.
- Czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Od razu dodajemy do piany z białek i miksujemy jeszcze chwilę, do połączenia składników.
- Przekładamy pianę do kokilki wysmarowanej tłuszczem (moja ma średnicę 10 cm) i pieczemy przez 8 minut.
- Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim deser na kolejnych 5 minut.
- Mus czekoladowy po wyciągnięciu z piekarnika po chwili opadnie, to normalne 😊
- Deser jest w środku puszysty i ma konsystencję musu.
- Spokojnie możecie się nim zajadać, bo przez brak dodatku mąki nie ma obawy przed jedzeniem takiego "musu"😊
- Jeżeli wolicie bardziej zwartą konsystencję, pieczcie deser dłużej 😊
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 194.7kcalWęglowodany: 20gBiałko: 7.7gTłuszcze: 11.3gBłonnik: 1.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!