Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier (drobny do wypieków)
- 2 łyżeczki sok z limonki
Krem:
- 250 ml śmietanka 36%
- 1 op. serek mascarpone o smaku białej czekolady z wanilią
Dodatki:
- 200 g owoce u mnie padło na: truskawki, czerwoną porzeczkę, borówki i pozostałości mango z lodówki
Beza z owocami
Przepis od @natka.pietrakova na bezę z owocami to fantastyczny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców w eleganckim deserze. Delikatna i chrupiąca beza w połączeniu z kremem mascarpone i świeżymi owocami to prawdziwa uczta dla zmysłów, idealna na weekendowe popołudnie.
Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier (drobny do wypieków)
- 2 łyżeczki sok z limonki
Krem:
- 250 ml śmietanka 36%
- 1 op. serek mascarpone o smaku białej czekolady z wanilią
Dodatki:
- 200 g owoce u mnie padło na: truskawki, czerwoną porzeczkę, borówki i pozostałości mango z lodówki
Sposób przygotowania
- Białka jaj ubijamy, stopniowo dodając cukier oraz sok z limonki
- Po ubiciu, wykładamy na tackę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia - formujemy tak, by u góry zostawić przestrzeń na krem i owoce
- Następnie wkładamy do piekarnika, najpierw pieczemy w temp. 150 stopni, przez 10 minut - następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i tak pieczemy przez dwie godzinki
- W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, żeby beza nie opadła
- Po upieczeniu, suszymy ją jeszcze - nie wyciągając z piekarnika ok. 30-60 minut
- Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i wykładamy na upieczoną bezę
- Na kremie układamy owoce i... gotowe. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1858.9kcalWęglowodany: 253.2gBiałko: 27gTłuszcze: 91.5gBłonnik: 0.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!