Przepis od: @natka.pietrakova
1

Składniki

Beza:

Krem:

Dodatki:

  • 200 g owoce u mnie padło na: truskawki, czerwoną porzeczkę, borówki i pozostałości mango z lodówki

Beza z owocami

Przepis od @natka.pietrakova na bezę z owocami to fantastyczny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców w eleganckim deserze. Delikatna i chrupiąca beza w połączeniu z kremem mascarpone i świeżymi owocami to prawdziwa uczta dla zmysłów, idealna na weekendowe popołudnie.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godzina 3 min.
1

Składniki

Beza:

Krem:

Dodatki:

  • 200 g owoce u mnie padło na: truskawki, czerwoną porzeczkę, borówki i pozostałości mango z lodówki

Sposób przygotowania

  • Białka jaj ubijamy, stopniowo dodając cukier oraz sok z limonki
  • Po ubiciu, wykładamy na tackę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia - formujemy tak, by u góry zostawić przestrzeń na krem i owoce
  • Następnie wkładamy do piekarnika, najpierw pieczemy w temp. 150 stopni, przez 10 minut - następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i tak pieczemy przez dwie godzinki
  • W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika, żeby beza nie opadła
  • Po upieczeniu, suszymy ją jeszcze - nie wyciągając z piekarnika ok. 30-60 minut
  • Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i wykładamy na upieczoną bezę
  • Na kremie układamy owoce i... gotowe. Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 1858.9kcalWęglowodany: 253.2gBiałko: 27gTłuszcze: 91.5gBłonnik: 0.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.