Przepis od: @dzu_dzu_food
8

Składniki

Beza:

Krem:

Frużelina wiśniowa:

  • 500 g wiśnie bez pestek, mogą być mrożone
  • 2 łyżki cukier
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 1 kieliszek nalewka wiśniowa opcjonalnie (u mnie nasz przepyszny wiśniak)

Beza z frużeliną z wiśni

Ta beza z przepyszną frużeliną z wiśni i delikatnym kremem to po prostu obłędna kombinacja smakowa 😍🍰😋 Palce lizać!
Przygotowanie: 45 minutes
Pieczenie: 3 hours 30 minutes
Czas całkowity: 4 hours 15 minutes
8

Składniki

Beza:

Krem:

Frużelina wiśniowa:

  • 500 g wiśnie bez pestek, mogą być mrożone
  • 2 łyżki cukier
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana
  • 1 kieliszek nalewka wiśniowa opcjonalnie (u mnie nasz przepyszny wiśniak)

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 120 stopni Celsjusza.
  • Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Do miski wlać białka, po czym ubić na pianę.
  • Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując.
  • Powstała piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
  • Ubijać jeszcze przez minutę.
  • Pianę wyłożyć dużą łyżką na papier i uformować lekko podnosząc boki.
  • Piec przez 30 minut w 120 stopniach Celsjusza.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszyć przez 3 godziny.
  • W międzyczasie przygotować krem, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
  • Wiśnie wsypać do garnka, chwilę podgrzewać.
  • Dodać cukier i nalewkę, po czym zagotować.
  • Odlać pół szklanki soku z garnka i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Przelać z powrotem do garnka i wymieszać.
  • Zagotować i odstawić do ostudzenia.
  • Nałożyć na bezę z kremem i gotowe!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 445kcalWęglowodany: 45.3gBiałko: 6.2gTłuszcze: 23.3gBłonnik: 1.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.