Składniki
Beza:
- 200 ml płynne białko jaj
- 250 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet biały, winny
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietana 30%
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
Beza z frużeliną z wiśni
Ta beza z przepyszną frużeliną z wiśni i delikatnym kremem to po prostu obłędna kombinacja smakowa 😍🍰😋 Palce lizać!
Składniki
Beza:
- 200 ml płynne białko jaj
- 250 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet biały, winny
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietana 30%
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do temperatury 120 stopni Celsjusza.
- Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Do miski wlać białka, po czym ubić na pianę.
- Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując.
- Powstała piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Ubijać jeszcze przez minutę.
- Pianę wyłożyć dużą łyżką na papier i uformować lekko podnosząc boki.
- Piec przez 30 minut w 120 stopniach Celsjusza.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszyć przez 3 godziny.
- W międzyczasie przygotować krem, łącząc ze sobą wszystkie składniki.
- Wiśnie wsypać do garnka, chwilę podgrzewać.
- Dodać cukier i nalewkę, po czym zagotować.
- Odlać pół szklanki soku z garnka i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Przelać z powrotem do garnka i wymieszać.
- Zagotować i odstawić do ostudzenia.
- Nałożyć na bezę z kremem i gotowe!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 445kcalWęglowodany: 45.3gBiałko: 6.2gTłuszcze: 23.3gBłonnik: 1.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!