Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 100 ml woda
- 150 g cukier
- 100 g lody ulubione
Beza włoska palona
Beza włoska palona to mistrzostwo cukiernicze, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dzięki przepisowi @pomysl_na_jedzonko możesz przygotować ją samodzielnie, korzystając z płynnych białek jaj. Idealna jako baza do deserów, zdobienie tortów czy po prostu jako samodzielny słodki przysmak.
Składniki
- 100 g płynne białko jaj
- 100 ml woda
- 150 g cukier
- 100 g lody ulubione
Sposób przygotowania
- Na początku w rondelku mieszamy wodę z cukrem i na średnim ogniu podgrzewamy, aż nam się zrobi syrop cukrowy o temperaturze 120 stopni Celsjusza.
- Następnie ubijamy białka i jak już są gotowe, to cienkim strumieniem wlewamy nasz syrop cukrowy, przez cały czas ubijając białka.
- Ubija się je ok 10 minut, do chwili, aż masa się zrobi sztywna i błyszcząca.
- Nałóż na talerz beziki i przypal je przy pomocy palnika.
- Bezy możesz podawać z lodami (ja dodałam również kawior malionowy)
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 347.4kcalWęglowodany: 74.2gBiałko: 7.6gTłuszcze: 4.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!