Składniki
Bezy:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 250 g cukier
- 1 łyżka ocet
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Dodatki:
- krem śmietankowy do dekoracji
- owoce do dekoracji
Beza w wydaniu mini z kremem i owocami
Dziś przychodzimy z pomysłem na genialny deser w wydaniu mini 🥰 Będzie słodko, owocowo i pięknie jednocześnie ❤️
Składniki
Bezy:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 250 g cukier
- 1 łyżka ocet
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Dodatki:
- krem śmietankowy do dekoracji
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Powoli ubijam białka z dodatkiem soli.
- Gdy tylko pojawi się piana, wsypuję po jednej łyżce cukru( po minucie ) i powoli zwiększam obroty.
- Na koniec dodaję łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej.
- Piekę w piekarniku z termoobiegiem. Na początku temperatura 120 stopni Celsjusza przez 15 minut, potem zmniejszam do 90 stopniu i piekę przez 1,5 godziny.
- Ale pamiętaj, nie wszystkie piekarniki tak samo pieką, więc obserwuj pieczenie i nigdy nie uchylaj drzwiczek urządzenia w trakcie jego pracy. Nigdy.
- Gotowe i ostudzone bezy przełóż kremem śmietankowym i świeżymi owocami. Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 198.1kcalWęglowodany: 48gBiałko: 4.2gTłuszcze: 0.3gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!