Składniki
Beza:
- 200 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżeczka ocet (zamiennie sok z cytryny)
- 1 łyżka skrobia ziemniaczana
Krem:
- 330 ml śmietana 30%
- cukier opcjonalnie
- borówki do dekoracji
- truskawki do dekoracji
Beza Pavlova z truskawkami i borówkami
Przepis na genialną królowę wszystkich wypieków już na Was czeka 😍 Od samego patrzenia robimy się głodni ❤️
Składniki
Beza:
- 200 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżeczka ocet (zamiennie sok z cytryny)
- 1 łyżka skrobia ziemniaczana
Krem:
- 330 ml śmietana 30%
- cukier opcjonalnie
- borówki do dekoracji
- truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania
- Ustawić piekarnik na temperaturę 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".
- Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na niej koło o średnicy 24 cm.
- Do miski wlewamy białka i szczyptę soli. Następnie ubijamy.
- Gdy będą ubite, dodajemy po łyżeczce (ciągle miksując) drobnego cukru.
- Gdy cały cukier już będzie wymieszany, dodajemy łyżeczkę octu lub soku z cytryny.
- Na koniec wrzucamy łyżkę skrobi ziemniaczanej, chwilkę lekko miksujemy
- Powstałą mieszankę wykładamy na papier do pieczenia, boki zagarniając w górę na ładny kopczyk.
- Wkładamy do piekarnika na 7 minut - temperatura 170 stopni Celsjusza.
- A następnie zmniejszany do temperatury 130 stopni Celsjusza i zostawiamy tak na 100 minut.
- Po pieczeniu najlepiej wyłączyć piekarnik, nie otwierając go i tak zostawić na minimum godzinę.
- Na górę możemy wyłożyć ubitą (z cukrem lub bez-u mnie bez, bo beza sama w sobie jest słodka) śmietankę 30% i wyłożyć ulubionymi owocami.
- Smacznego! 🤤
- Ps. Wiecie że takie białka można również zamrozić? A po otwarciu buteleczki wystarczy wsadzić do lodówki. Wygodne w użyciu i łatwe w przechowywaniu do tego nie ma zbędnych skorupek i zabawy w rozbijanie jajek i wyławianie żółtka, które przypadkiem wpadnie 😅🎉
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 242.9kcalWęglowodany: 25.3gBiałko: 3.8gTłuszcze: 15.1gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!