Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki śmietana 30% zimna
- 3 łyżki cukier puder
Beza PAVLOVA z porzeczką, borówkami i winogronem
Z tym genialnym przepisem królowa wszystkich wypieków jeszcze dziś może zagościć na Waszych stołach ❤️ Jej przygotowanie będzie bajecznie proste 😘
Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki śmietana 30% zimna
- 3 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i odrysowałam 6 kółek o średnicy 12 cm.
- Białka ubiłam na sztywno z małą szczyptą soli.
- Następnie stopniowo dodawałam cukier, po 1 łyżce - cały czas ubijając po każdej dodanej porcji cukru.
- Gdy piana była bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca, ubijałam jeszcze przez kolejne 3 minuty.
- Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijałam jeszcze przez minutę.
- Włożyłam bezę do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na papier do wcześniej narysowanych kółek na dno i po bokach, pozostawiając pusty środek.
- Następnie wstawiłam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni.
- Piekłam bezę przez 90 minut.
- Pozostawiłam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia na całą noc
Krem:
- Serek mascarpone ubiłam z zimną śmietanką i cukrem pudrem do momentu zwiększenia objętości
- Krem włożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na ostudzone bezy.
- Na koniec udekorowałam świeżymi owocami i posypałam cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 305.8kcalWęglowodany: 29.4gBiałko: 5.1gTłuszcze: 19.5gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!