Składniki
- 8 łyżek płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 180 g cukier drobny
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem
- 300 ml śmietana 30% zimna
- 3 łyżki cukier puder
- 250 g mascarpone
Beza Pavlova z mango i borówkami
W niedzielny poranek nie może zabraknąć inspiracji na pyszny deser, a beza Pavlova w wykonaniu niesamowitej @dom_i_mika to prawdziwe arcydzieło, które idealnie sprawdzi się w tej roli. 🥰🥰🥰 Ten lekki i elegancki deser, z dodatkiem egzotycznego mango i słodkich borówek, jest doskonałym pomysłem na zakończenie każdego posiłku.
Składniki
- 8 łyżek płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 180 g cukier drobny
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem
- 300 ml śmietana 30% zimna
- 3 łyżki cukier puder
- 250 g mascarpone
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 150°C.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, a na końcu sok z cytryny.
- Na papierze do pieczenia, na blasze, narysuj okrąg o średnicy 22 cm i wyłóż bezę, formując kształt gniazda.
- Piecz w 130°C przez 15 minut, następnie obniż temperaturę do 110°C i susz przez ok. 65 minut.
- Po upieczeniu bezy, pozostaw ją w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Krem
- Przygotuj krem, ubijając zimną śmietanę z cukrem pudrem, następnie delikatnie wmieszaj mascarpone.
Wykończenie
- Na bezie rozprowadź krem, udekoruj mango i borówkami.
- Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 2692.9kcalWęglowodany: 159.7gBiałko: 27.5gTłuszcze: 222.7gBłonnik: 1.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!