Przepis od: @aero.nike
12

Składniki

Beza:

Krem:

Beza PAVLOVA w formie tortu urodzinowego

Ta królowa wypieków jest idealna pod każdym względem - mega chrupiąca na zewnątrz i jednocześnie perfekcyjnie puszysta w środku 🥰 Pycha przez duże P ❤️
Przygotowanie: 45 minutes
Pieczenie: 3 hours 30 minutes
Czas całkowity: 4 hours 15 minutes
12

Składniki

Beza:

Krem:

Sposób przygotowania

Beza:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 120 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
  • Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Następnie narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm.
  • Do misy miksera wlać białka i ubić na najwyższych obrotach (cały czas) sztywną pianę.
  • Następnie stopniowo dodawać cukier - po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru.
  • Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
  • Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.
  • Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki.
  • Tak przygotowaną bezę wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
  • Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny.

Krem:

  • Do misy miksera włożyć śmietankę i ubijać, aż będzie sztywna
  • Następnie dodać cukier waniliowy i mascarpone, ubijać do połączenia składników. Masa na koniec powinna być sztywna.
  • Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem.
  • Na koniec udekorować owocami.

Wskazówki:

  • Samą bezę można upiec 1 - 2 dni wcześniej i trzymać bez przykrycia w temperaturze pokojowej.
  • 🔹️Moja beza wyszła lekko brązowa, a to dlatego, że dzieci mnie zagadały i chwilę w pierwszej fazie pieczenia była za długo w zbyt wysokiej temperaturze. Ale i tak była lekka i pyszna!
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 234.2kcalWęglowodany: 17.9gBiałko: 3.6gTłuszcze: 17gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.