Składniki
Beza:
- 170 ml płynne białko jaj
- 250 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet winny biały (zamiennie sok z cytryny)
Krem:
- 250 g mascarpone zimne
- 1 łyżka cukier wanilinowy
- 250 ml śmietana 30% bardzo zimna
Dodatki:
Beza PAVLOVA w formie tortu urodzinowego
Ta królowa wypieków jest idealna pod każdym względem - mega chrupiąca na zewnątrz i jednocześnie perfekcyjnie puszysta w środku 🥰 Pycha przez duże P ❤️
Składniki
Beza:
- 170 ml płynne białko jaj
- 250 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet winny biały (zamiennie sok z cytryny)
Krem:
- 250 g mascarpone zimne
- 1 łyżka cukier wanilinowy
- 250 ml śmietana 30% bardzo zimna
Dodatki:
Sposób przygotowania
Beza:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 120 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).
- Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Następnie narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm.
- Do misy miksera wlać białka i ubić na najwyższych obrotach (cały czas) sztywną pianę.
- Następnie stopniowo dodawać cukier - po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru.
- Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
- Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę.
- Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki.
- Tak przygotowaną bezę wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piec (suszyć) bezę przez minimum 3 godziny.
Krem:
- Do misy miksera włożyć śmietankę i ubijać, aż będzie sztywna
- Następnie dodać cukier waniliowy i mascarpone, ubijać do połączenia składników. Masa na koniec powinna być sztywna.
- Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem.
- Na koniec udekorować owocami.
Wskazówki:
- Samą bezę można upiec 1 - 2 dni wcześniej i trzymać bez przykrycia w temperaturze pokojowej.
- 🔹️Moja beza wyszła lekko brązowa, a to dlatego, że dzieci mnie zagadały i chwilę w pierwszej fazie pieczenia była za długo w zbyt wysokiej temperaturze. Ale i tak była lekka i pyszna!
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 234.2kcalWęglowodany: 17.9gBiałko: 3.6gTłuszcze: 17gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!