Składniki
Beza
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Do kremu:
- 350 g śmietanka 30%
- 1 łyżeczka cukier puder
Beza Pavlova z truskawkami
Odkryj przepis na niesamowitą Bezę Pavlova od @woparachsmaku_, idealną na zbliżający się weekend. Ten lekki i elegancki deser z pewnością zachwyci każdego!
Składniki
Beza
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Do kremu:
- 350 g śmietanka 30%
- 1 łyżeczka cukier puder
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 140 stopni Celsjusza
- Ubij białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, ubijając ok. 10 minut
- Wymieszaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną
- Uformuj bezę na blasze wyłożonej papierem
- Piecz w 110 stopniach przez godzinę, studź w uchylonym piekarniku
- Podawaj z ubitą śmietaną i świeżymi owocami
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1810.3kcalWęglowodany: 163.3gBiałko: 23.1gTłuszcze: 127.4gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!