Składniki
Beza:
- 160 g płynne białko jaj
- 200 g drobny cukier do wypieków
- 1/2 łyżeczki sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka mak
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietana 36% schłodzona, kremówka
- 2 łyżki cukier puder
- 2 łyżki czarne kakao
- 1/2 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
Dodatkowo:
- 5 łyżek konfitura z gorzkich pomarańczy
- 1 szt. pomarańcza
Beza makowa z kremem pomarańczowym
Beza makowa z przepyszną pomarańczą to deser, który skradnie Wasze serca od pierwszego kęsa! 😍😍😍 Dzięki przepisowi od niesamowicie utalentowanej @plateby.kate, możecie cieszyć się nie tylko wspaniałym smakiem, ale i piękną prezentacją tego wyjątkowego ciasta. 😘🥰😍
Składniki
Beza:
- 160 g płynne białko jaj
- 200 g drobny cukier do wypieków
- 1/2 łyżeczki sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka mak
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietana 36% schłodzona, kremówka
- 2 łyżki cukier puder
- 2 łyżki czarne kakao
- 1/2 łyżeczki ekstrakt pomarańczowy
Dodatkowo:
- 5 łyżek konfitura z gorzkich pomarańczy
- 1 szt. pomarańcza
Sposób przygotowania
- Narysuj na papierze do pieczenia okrąg o średnicy 15-17 cm. Ubij białka z solą na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, aż do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Wmieszaj sok z cytryny, skrobię ziemniaczaną i mak.
- 1/3 masy bezowej przełóż do rękawa cukierniczego, resztę wyłóż na narysowany okrąg, formując gwiazdę i koronę na brzegach.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150ºC, po włożeniu bezę zmniejsz do 120ºC i piecz 2 godziny. Pozostaw w wyłączonym piekarniku do wysuszenia.
- Krem śmietankowy: Ubij śmietanę z cukrem pudrem, podziel na dwie części, do jednej dodaj ekstrakt pomarańczowy, do drugiej kakao.
- Na upieczonej bezie rozsmaruj konfiturę, nałóż oba kremy i dekoruj plasterkami pomarańczy.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 325.8kcalWęglowodany: 31.4gBiałko: 4.4gTłuszcze: 21.4gBłonnik: 0.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!