Składniki
Beza:
- 170 g płynne białko jaj
- 115 g cukier
- 140 g mąka migdałowa
- 40 g mąka
- 140 g cukier puder
- 20 g wiórki kokosowe
Krem:
- 2 puszki mleko kokosowe stała część
- 2 łyżki cukier puder lub więcej w zależności od gustu
- 1 szt. śmietan-fix opcjonalnie
Dodatki:
- owoce świeże
Beza dacquoise z kremem kokosowym
Królowa wypieków - fenomenalna beza w towarzystwie kremu kokosowego i świeżych owców - to gotowa receptura na udany deser na każdą okazję ❤️
Składniki
Beza:
- 170 g płynne białko jaj
- 115 g cukier
- 140 g mąka migdałowa
- 40 g mąka
- 140 g cukier puder
- 20 g wiórki kokosowe
Krem:
- 2 puszki mleko kokosowe stała część
- 2 łyżki cukier puder lub więcej w zależności od gustu
- 1 szt. śmietan-fix opcjonalnie
Dodatki:
- owoce świeże
Sposób przygotowania
Beza:
- Zaczynamy od ubijania białek.
- W momencie, kiedy mamy ubitą luźną pianę, zaczynamy dodawać łyżka po łyżce cukier.
- Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
- Wiórki kokosowe podprażamy na patelni.
- W misce mieszamy mąkę migdałową, zwykłą i cukier puder.
- Suche składniki wsypujemy do ubitych białek i ostrożnie mieszamy do połączenia składników.
- Na papierze do pieczenia formujemy dwa blaty bezowe o średnicy około 22 cm.
- Posypujemy wiórkami i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza około 20 minut (termoobieg).
Krem:
- Mleko ubijamy z cukrem do momentu powstania sztywnego kremu.
- Jeżeli macie problem z ubiciem, dodajcie śmietan-fix
- Blaty ciasta przełóżcie kremem i dodajcie ulubione owoce, duzoooo owoców 🥰 u mnie oczywiście owoce sezonowe, czyli maliny, truskawki i borówki 🍓
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 319.1kcalWęglowodany: 43.8gBiałko: 6.2gTłuszcze: 22.9gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!