Składniki
- 80 g płynne białko jaj
- 2 szkl. mąka pszenna
- 1 szkl. cukier puder
- 1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 szkl. mleko
- 1/2 szkl. olej
- sok z cytryny
- skórka z ctryny
Babka wielkanocna
@kuchniareny dzieli się z nami swoim przepisem na doskonałą babkę wielkanocną. Jest to propozycja dla tych, którzy szukają sprawdzonego sposobu na puszyste i aromatyczne ciasto, które zachwyci wszystkich gości świątecznego stołu. Dodatek białka jaj czyni tę babkę lekką i wilgotną, a cytrynowy aromat dodaje jej wyjątkowej świeżości.
Składniki
- 80 g płynne białko jaj
- 2 szkl. mąka pszenna
- 1 szkl. cukier puder
- 1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 szkl. mleko
- 1/2 szkl. olej
- sok z cytryny
- skórka z ctryny
Sposób przygotowania
- Formę z kominkiem wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza.
- Mąkę z pudrem przesiać. Dodać proszek i sól.
- W osobnej misce mieszamy mleko, olej i sok z cytryny.
- Łączymy suche składniki z mokrymi.
- Mieszamy dokładnie.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce masy.
- Masa powinna być puszysta.
- Wlewamy do formy pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu zostawiamy w formie na ok. 30 minut.
- Następnie wykładamy na kratkę. Lukrujemy lub pudrujemy.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 247.3kcalWęglowodany: 50.9gBiałko: 5.4gTłuszcze: 11gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!