Przepis od: @kuchniareny
12

Składniki

Babka wielkanocna

@kuchniareny dzieli się z nami swoim przepisem na doskonałą babkę wielkanocną. Jest to propozycja dla tych, którzy szukają sprawdzonego sposobu na puszyste i aromatyczne ciasto, które zachwyci wszystkich gości świątecznego stołu. Dodatek białka jaj czyni tę babkę lekką i wilgotną, a cytrynowy aromat dodaje jej wyjątkowej świeżości.
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 40 minutes
12

Składniki

Sposób przygotowania

  • Formę z kominkiem wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza.
  • Mąkę z pudrem przesiać. Dodać proszek i sól.
  • W osobnej misce mieszamy mleko, olej i sok z cytryny.
  • Łączymy suche składniki z mokrymi.
  • Mieszamy dokładnie.
  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce masy.
  • Masa powinna być puszysta.
  • Wlewamy do formy pieczemy ok. 40 minut, do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu zostawiamy w formie na ok. 30 minut.
  • Następnie wykładamy na kratkę. Lukrujemy lub pudrujemy.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 247.3kcalWęglowodany: 50.9gBiałko: 5.4gTłuszcze: 11gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.