Składniki
- 245 g płynne białko jaj
- 250 ml olej
- 1/2 szkl. cukier
- 1,5 szkl. mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżki mak suchy
- 1 łyżka ciemne kakao
- 3 łyżki wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
- polewa do dekoracji opcjonalnie
Babka Wielkanocna z trzema smakami
Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne wypieki. Przepis od @tocolubiegotuje na babkę wielkanocną z trzema smakami: makiem, wiórkami kokosowymi i kakao, to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają czegoś nowego, a jednocześnie chcą zachować wielkanocne tradycje.
Składniki
- 245 g płynne białko jaj
- 250 ml olej
- 1/2 szkl. cukier
- 1,5 szkl. mąka pszenna
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3 łyżki mak suchy
- 1 łyżka ciemne kakao
- 3 łyżki wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
- polewa do dekoracji opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier.
- Ubijamy na sztywno.
- Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.
- Chwilę miksujemy do połączenia się składników.
- Powstałe ciasto dzielimy na 3 części
- Do każdej dodajemy oddzielnie kakao, wiórki i mak.
- Mieszamy łyżką.
- Podłużną formę keksówkę (25 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą.
- Na spód przelewamy masę z makiem, następnie z wiórkami kokosowymi, a na wierzch z kakao.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 3884.4kcalWęglowodany: 367.7gBiałko: 64.8gTłuszcze: 243.9gBłonnik: 12.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!