Przepis od: @tocolubiegotuje
1

Składniki

Babka Wielkanocna z trzema smakami

Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne wypieki. Przepis od @tocolubiegotuje na babkę wielkanocną z trzema smakami: makiem, wiórkami kokosowymi i kakao, to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają czegoś nowego, a jednocześnie chcą zachować wielkanocne tradycje.
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 50 minutes
1

Składniki

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier.
  • Ubijamy na sztywno.
  • Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i olej.
  • Chwilę miksujemy do połączenia się składników.
  • Powstałe ciasto dzielimy na 3 części
  • Do każdej dodajemy oddzielnie kakao, wiórki i mak.
  • Mieszamy łyżką.
  • Podłużną formę keksówkę (25 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą.
  • Na spód przelewamy masę z makiem, następnie z wiórkami kokosowymi, a na wierzch z kakao.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 3884.4kcalWęglowodany: 367.7gBiałko: 64.8gTłuszcze: 243.9gBłonnik: 12.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.