Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 100 g mąka pszenna (lub orkiszowa)
- 100 g cukier puder (lub zmielony erytrytol)
- 100 g masło (rozpuszczone i wystudzone) lub olej rzepakowy
- 100 g wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Babka wielkanocna kokosowa
Święta Wielkanocne to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne wypieki. Dzięki @paulinaf_smakuje, mamy dla Was przepis na wyjątkową babkę wielkanocną kokosową, która zachwyci wszystkich swoim smakiem i aromatem. 🌿🐰🐣
Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 100 g mąka pszenna (lub orkiszowa)
- 100 g cukier puder (lub zmielony erytrytol)
- 100 g masło (rozpuszczone i wystudzone) lub olej rzepakowy
- 100 g wiórki kokosowe
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 180°C "góra-dół"
- Smaruj keksówkę lub formę na babkę masłem i oprósz mąką lub bułką tartą
- Ubij białka z solą na sztywno
- Dodawaj cukier puder i ubijaj chwilę
- Dodaj kokos, mieszaj delikatnie łyżką
- Stopniowo dodaj mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając
- Dodaj masło lub olej, mieszaj i przekładaj do formy
- Piecz 40-45 min w 180°C
- Dekoruj wystudzoną babkę wedle uznania. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 990.8kcalWęglowodany: 237.3gBiałko: 36.2gTłuszcze: 33.3gBłonnik: 12.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!