Składniki
- 120 g jogurt naturalny
- 100 g marchewka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- 45 g płynne białko jaj
- 15 g mąka jaglana
- 10 g mąka kokosowa
- 7 g odżywka białkowa
- 5 g budyń tofii
- 5 g płatki quinoa
- 1 szczypta cynamon
- 1 szczypta przyprawa korzenna
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 5 ml mleko ewentualnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- 20 g truskawki
- 20 g maliny
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania (słodzony aromat karmelowy)
Babeczki marchewkowo-karmelowe z owocami
Czy babeczki mogą być zarówno z owocami i warzywami? Jak się okazuje, jest to jak najbardziej możliwe ❤️ Oto dowód 😍
Składniki
- 120 g jogurt naturalny
- 100 g marchewka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- 45 g płynne białko jaj
- 15 g mąka jaglana
- 10 g mąka kokosowa
- 7 g odżywka białkowa
- 5 g budyń tofii
- 5 g płatki quinoa
- 1 szczypta cynamon
- 1 szczypta przyprawa korzenna
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 5 ml mleko ewentualnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- 20 g truskawki
- 20 g maliny
- 1 szczypta sól
- słodzidło wg uznania (słodzony aromat karmelowy)
Sposób przygotowania
- Jogurt, odżywkę, budyń, cynamon, przyprawę oraz aromat miksujemy na gładko.
- Dodajemy płatki quinoa i mąkę kokosową, mieszamy i zostawiamy na ok. 5 minut.
- Wsypujemy mąkę jaglaną, mieszamy i dorzucamy startą marchewkę.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
- Wykładamy 2/3 masy do foremek, na wierzch wciskamy truskawki/maliny i przykrywamy resztą masy.
- Pieczemy w piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 40.3kcalWęglowodany: 6.1gBiałko: 2gTłuszcze: 0.8gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!