Składniki
- 120 g puree z dyni
- 80 g skyr waniliowy
- 60 g płynne białko jaj (z podziałem na 40 g i 20 g)
- 15 g płatki ryżowe
- 15 g mąka jaglana
- 10 g budyń waniliowy
- 5 g odżywka białkowa waniliowa
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta cynamon
- słodzidło (zamiennie słodzony aromat dyniowy)
- 80 g jabłka (obrane i starte na dużych oczkach)
- 1 szczypta sól
Babeczki dyniowo – szarlotkowe
Pyszne babeczki w mgnieniu oka? Z tym sprawdzonym przepisem jest to jak najbardziej możliwe 🥰
Składniki
- 120 g puree z dyni
- 80 g skyr waniliowy
- 60 g płynne białko jaj (z podziałem na 40 g i 20 g)
- 15 g płatki ryżowe
- 15 g mąka jaglana
- 10 g budyń waniliowy
- 5 g odżywka białkowa waniliowa
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szczypta cynamon
- słodzidło (zamiennie słodzony aromat dyniowy)
- 80 g jabłka (obrane i starte na dużych oczkach)
- 1 szczypta sól
Sposób przygotowania
- Puree z dynii, skyr, 20 g białka, budyń, mąkę, odżywkę i cynamon miksujemy do połączenia składników.
- Do masy dodajemy proszek do pieczenia i płatki ryżowe.
- Następnie mieszamy i zostawiamy na 5 minut.
- Obrane i starte jabłko dodajemy do masy i mieszamy.
- Pozostałe białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie łączymy z resztą.
- Przelewamy do silikonowych foremek i pieczemy ok. 35 min 😁
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 35.5kcalWęglowodany: 5.8gBiałko: 2.5gTłuszcze: 0.4gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!