Przepis od: @fiery_kitchen
1

Składniki

Angel Food Cake

Gotowi na kawałek nieba? Angel Food Cake to ciasto delikatne jak chmurka, o niskiej zawartości tłuszczu, wykonane głównie z białek. To trochę takie połączenie biszkoptu i bezy 😋☁️😇
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
1

Składniki

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C
  • Do miski z mąką dodajemy 100 g cukru, mieszamy i odstawiamy
  • Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż się spienią
  • Następnie dodajemy winian potasu, sól i ekstrakt waniliowy
  • Ubijamy dalej
  • Do białek dodajemy stopniowo cukier (200 g) i ubijamy, aż masa utworzy sztywne, błyszczące szczyty
  • Do ubitej masy dodajemy partiami mąkę z cukrem i delikatnie mieszamy za pomocą szpatuły
  • Masę przekładamy do specjalnej formy z kominkiem, delikatnie wyrównujemy i przecinamy nożem, żeby pozbyć się powietrza
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut
  • Po upieczeniu foremkę wyjmujemy z piekarnika i stawiamy do góry dnem tak, żeby opierała się na nóżkach i pozostawiamy do wystudzenia
  • Wystudzone ciasto oddzielamy delikatnie od ścianek formy nożem i wyjmujemy
  • Ciasto podajemy z bitą śmietaną i owocami.

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 1473.1kcalWęglowodany: 300.1gBiałko: 63.6gTłuszcze: 4.5gBłonnik: 3.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.