Składniki
- 420 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 150 g mąka tortowa
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 1/2 łyżeczki sok z cytryny
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- bita śmietana
- świeże owoce
Angel Food Cake
Gotowi na kawałek nieba? Angel Food Cake to ciasto delikatne jak chmurka, o niskiej zawartości tłuszczu, wykonane głównie z białek. To trochę takie połączenie biszkoptu i bezy 😋☁️😇
Składniki
- 420 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 150 g mąka tortowa
- 1/2 łyżeczki sól
- 1 1/2 łyżeczki sok z cytryny
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- bita śmietana
- świeże owoce
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C
- Do miski z mąką dodajemy 100 g cukru, mieszamy i odstawiamy
- Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż się spienią
- Następnie dodajemy winian potasu, sól i ekstrakt waniliowy
- Ubijamy dalej
- Do białek dodajemy stopniowo cukier (200 g) i ubijamy, aż masa utworzy sztywne, błyszczące szczyty
- Do ubitej masy dodajemy partiami mąkę z cukrem i delikatnie mieszamy za pomocą szpatuły
- Masę przekładamy do specjalnej formy z kominkiem, delikatnie wyrównujemy i przecinamy nożem, żeby pozbyć się powietrza
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut
- Po upieczeniu foremkę wyjmujemy z piekarnika i stawiamy do góry dnem tak, żeby opierała się na nóżkach i pozostawiamy do wystudzenia
- Wystudzone ciasto oddzielamy delikatnie od ścianek formy nożem i wyjmujemy
- Ciasto podajemy z bitą śmietaną i owocami.
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1473.1kcalWęglowodany: 300.1gBiałko: 63.6gTłuszcze: 4.5gBłonnik: 3.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!