Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1/2 szklanki cukier puder
- 200 g czekolada mleczna
Aksamitny mus czekoladowy
Fenomenalny mus czekoladowy domowej roboty to idealny patent na deser dla całej rodziny 🥰 Co więcej, jego przygotowanie jest bardzo proste ❤️
Składniki
- 210 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1/2 szklanki cukier puder
- 200 g czekolada mleczna
Sposób przygotowania
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Studzimy co jakiś czas mieszając, aby nam nie stwardniała.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Następnie dodajemy stopniowo cukier puder i dalej ubijamy, aż do wyczerpania cukru
- Do lekko ciepłej czekolady dodajemy pianę i powoli mieszamy, aż nam się wszystko połączy.
- Gdy masa, będzie jednolita, przekładamy ja do szklaneczek/pucharków i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Po wyciągnięciu dekorujemy startą czekoladą i truskawkami ❤️
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 227.4kcalWęglowodany: 48.5gBiałko: 6.1gTłuszcze: 13.9gBłonnik: 2.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!