Ciasto czekoladowe z truskawkami
To genialne ciasto czekoladowe z soczystymi truskawkami totalnie zawróciło nam w głowach 😍 Idealne na każdą okazję ❤️
Przygotowanie: 1 godzina godzina 20 min. min.
Pieczenie: 20 min. min.
Czas całkowity: 1 godzina godzina 40 min. min.
Biszkopt:
Do miseczki przesiać obie mąki i kakao oraz proszek.
Następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę.
Po chwili zacząć dodawać po łyżce cukru.
Na koniec dodać ocet.
Następnie zmniejszyć obroty i dodać żółtka, po czym miksować krótko do połączenia składników.
W 3-4 porcjach dodawać suche składniki i delikatnie mieszać szpatułką.
Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec w nagrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
Upiec drugi taki sam biszkopt.
Krem czekoladowy:
Odlać ¾ szklanki mleka i rozpuścić w nim budynie.
Resztę zagotować z cukrem.
Gdy mieszanka zacznie wrzeć, dodać masę budyniową i mieszać delikatnie montewką.
Jeżeli pojawią się grudki, zdjąć z ognia i mieszać delikatnie, aż się rozpuszczą.
Następnie umieścić garnek z powrotem na palnik i gotować do momentu powstania pęcherzyków.
Ciągle mieszać, po czym przełożyć do głębokiego talerza i przykryć folią spożywczą.
Tłuszcz ubić na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Na końcu dodać startą czekoladę i wymieszać.
Na biszkopt wyłożyć krem i przykryć drugim arkuszem ciasta.
Pianka:
Białka ubić na sztywno.
Po chwili dodać partiami cukier.
Na końcu dodać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej niepełnej szklance wody.
Tak przygotowaną mieszankę wyłożyć na biszkopt.
Wierzch:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody.
Do zimnej mieszanki dodać pokrojone na pół lub ćwiartki truskawki.
Tak powstały miks przelać na piankę, po czym schłodzić.
Udanych wypieków!
Kalorie: 328.1kcalWęglowodany: 68gBiałko: 5.3gTłuszcze: 2.9gBłonnik: 4.8g