Jagodowo-cytrynowy serniczek na zimno
Sernik na zimno to idealne ciacho na wakacyjne upały 😎 Pyszności przez duże P 😋
Przygotowanie: 1 godzina godzina
Pieczenie:: 20 min. min.
Czas całkowity: 1 godzina godzina 20 min. min.
Cytrynowy biszkopt:
Kefir, jogurt, słodzidło, aromat i sok dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kaszkę i odstawiamy na chwilę.
To samo robimy z mąką kokosową.
Gdy masa nam zgęstnieje, dodajemy resztę składników prócz białek i porządnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą.
Wylewamy do foremki i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, po czym studzimy.
Ostudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż i pierwszą część kładziemy do foremki wyłożonej folią spożywczą.
Pianka:
15 g kefiru i 20 g jagód miksujemy z dodatkiem słodzidla w małym garnuszku.
135 g kefiru z dodatkiem odżywki ubijamy na wysokich obrotach, aby się napowietrzył.
Żelatynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dolewamy 4/5 do kefiru i dalej ubijamy, aby zwiększył bardziej objętość.
Na spód ciasta układamy owocki (truskawki) i wylewamy 3/5 pianki i po chwili kładziemy drugą część biszkoptu na wierzch, a na niego np. malinki i jagody
Do pozostałego kefiru dolewamy resztę żelatyny i jagodowy kefir i porządnie miksujemy, po czym wylewamy na ciasto.
Chowamy do lodówki na min 5 godzin i zajadamy ze smakiem 😍😍
Kalorie: 74.6kcalWęglowodany: 11.1gBiałko: 4.4gTłuszcze: 1.4gBłonnik: 1.5g