Deser w słoiczku z bezikami i borówkami na zimno
Nie wiesz co przygotować dla swoich bliskich na niedzielny deser? Ten przepis spisze się w tej roli idealnie ❤️
Przygotowanie: 30 min. min.
Chłodzenie: 1 godzina godzina 20 min. min.
Czas całkowity: 1 godzina godzina 50 min. min.
Bezy:
Ubijamy białka (można dodać szczyptę soli) na sztywną pianę.
Następnie dodajemy stopniowo i powoli cukier (najlepiej drobny). Na koniec ubijamy razem.
Pod koniec dodajemy mąkę i sok z cytryny, po czym miksujemy przez chwilę całą mieszankę. I gotowe!
Formujemy małe bezy i pieczemy je około 80 minut w 105 stopniach Celsjusza.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a bezy zostawiamy w nim do wystudzenia (bez i piekarnika :))
Krem:
Proporcji do składników kremu nie podaję, bo to jest dowolne. Uda się w każdych, jedynie konsystencja się lekko zmieni (więcej bitej śmietany to krem luźniejszy, więcej serka to bardziej zbity). Ilości cukru są również wedle gustu.
Przygotowanie jest proste: ubijamy śmietankę na sztywna pianę, następnie dodajemy serek i ubijamy razem.
Następnie cukier i wanilia, chwila delikatnego ubijania i gotowe!
Na koniec pozostaje jedynie skomponowanie słoiczka: kruszone bezy, herbatniki, krem, owoce, itd.
Kalorie: 1217.1kcalWęglowodany: 300.6gBiałko: 25.2gTłuszcze: 0.03gBłonnik: 0.3g