Wróć Wyślij na email
+ servings

Składniki na 1 porcje

Beziki (ok. 18 sztuk)

Krem:

Przepis pochodzi z farmabialka.pl

Autor: @kadr_ze_smakiem

Deser w słoiczku z bezikami i borówkami na zimno

Nie wiesz co przygotować dla swoich bliskich na niedzielny deser? Ten przepis spisze się w tej roli idealnie ❤️
Przygotowanie: 30 min.
Chłodzenie: 1 godzina 20 min.
Czas całkowity: 1 godzina 50 min.

Sposób przygotowania

Bezy:

  • Ubijamy białka (można dodać szczyptę soli) na sztywną pianę.
  • Następnie dodajemy stopniowo i powoli cukier (najlepiej drobny). Na koniec ubijamy razem.
  • Pod koniec dodajemy mąkę i sok z cytryny, po czym miksujemy przez chwilę całą mieszankę. I gotowe!
  • Formujemy małe bezy i pieczemy je około 80 minut w 105 stopniach Celsjusza.
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a bezy zostawiamy w nim do wystudzenia (bez i piekarnika :))

Krem:

  • Proporcji do składników kremu nie podaję, bo to jest dowolne. Uda się w każdych, jedynie konsystencja się lekko zmieni (więcej bitej śmietany to krem luźniejszy, więcej serka to bardziej zbity). Ilości cukru są również wedle gustu.
  • Przygotowanie jest proste: ubijamy śmietankę na sztywna pianę, następnie dodajemy serek i ubijamy razem.
  • Następnie cukier i wanilia, chwila delikatnego ubijania i gotowe!
  • Na koniec pozostaje jedynie skomponowanie słoiczka: kruszone bezy, herbatniki, krem, owoce, itd.

Wartości odżywcze

Kalorie: 1217.1kcalWęglowodany: 300.6gBiałko: 25.2gTłuszcze: 0.03gBłonnik: 0.3g